Napomena

Škola za animatore

Animatorsko ljeto – Mali Lošinj

Prema istinitom događaju


Losinj

Tamo negdje pred početak ljeta, dok razmišljate gdje ćete i s kime na more, jednu popodnevnu idilu naglo vam prekida zvonjava mobitela. Ni pet ni šest, župnik zove, mislite si: „Travu sam pokosio, vrt okopao, jezerce očistio, župni kompjuter popravio i stavio najnoviju verziju windowsa na hrvatskom (sve legalno naravno), dogovori za proslavu dana župe su odrađeni , napisao članak za župni listić, odradio susret i dogovorio teme i zaduženja za slijedeći, dogovorio s mladima za nedjeljna čitanja i krunicu,... što li je sad smislio?!“ 

- „Hvaljen Isus i Marija!“ – pozdravite župnika i već ustajete spremni za novo zaduženje.
- „U vjeke na vjeke!“, odvrati vam on i nastavi veselo, „Ne brini, ne trebam te ništa ovaj put, nego bio si dobar i častim te animatorskim ljetom na Malom Lošinju.“
- „Vu-hu, kad krećem?! „ – niste se snašli pa tako ugodno iznenađenom to vam automatizmom izlazi iz usta.
- Župnik nasmijano odgovara:  „Uskoro, nego sad sam se sjetio da te trebam nešto pa ako imaš vremena  navrati“
...

Sad si sigurno mislite kako trebate okapati vrt i saditi biljke ili kositi travu da bi dospjeli na Lošinj, ali nasreću to nisu uvjeti.
Uvjet je dobra volja, da imate želje, energije i potencijala, te dovoljno otvorenosti za oblikovanje samih sebe kako bi mogli primiti dobro i ono što primite kvalitetno prenositi drugima.


Animatorska škola na Malom Lošinju je prilika da vam bude istinski lijepo, mjesto gdje ćete se odmoriti, opustiti, upoznati druge mlade, sprijateljiti, poneki i zaljubiti, naučiti svašta, ali i hoditi putem samospoznaje i samoizgradnje.

Župnici odabiru mlade osobe iz svake župe biskupije, one koji već jesu animatori i zaslužili su ili oni koji pokazuju da bi to mogli postati pa tako zapravo ulažu u mladež župe.

Boravi se tjedan dana. Jednu skupinu čini 30tak osoba; svećenik ili nekoliko njih, 3 animatora i mladi.
Svaki od ta 3 animatora vodi  svoju skupinu s kojom obrađuje kateheze i sudjeluje u animatorskom ljetu.Svatko od nas živi u različitim uvjetima, okruženi različitim ljudima, različitim životnim stilom i različitim tempom života.
Kad malo bolje razmislite jedino što nam je istinski zajedničko je Krist. No često se toga ne sjetimo ili ne stignemo razmišljati o tome.


Dom sv. Martina u Malom Lošinju je mjesto i prilika da ostavimo i zaboravimo sve ono po čemu se razlikujemo, a prigrlimo ono što nas spaja, Krista, i prigrlimo jedni druge u Kristu.
Tamo mladi imaju priliku istinski se odmoriti od svega poznatog, svojih navika, škole, mjesta i ljudi kojima su redovito okruženi.


No ne odmara se samo u Lošinju. Lijepo jadransko mjesto je poticaj za obnovu i unutarnji mir, ali tih tjedana dana nije samo odmor, ljetovanje, kupanje i turistički posjet.
Dani su od jutra do navečer  pažljivo isplanirani i ispunjeni aktivnostima. Mladi sudjeluju u pospremanju, katehezama, radionicama, ali i odmoru, kupanju, sportu.
Želi se potaknuti mlade da prodube svoju duhovnost i osobnost te se odvaže unijeti i primijeniti ono što nauče u tih tjedana dana kako na sebi tako i na mladima svoje župe.
Tih tjedan dana prolazi tako lijepo  i ispunjeno da ne stižete odlaziti na facebook, niti visite na mobitelu, a nevjerojatno je da zapravo nemate ni potrebu za time.

Lošinj vas tjera na promišljanje, sazrijevanje, na osmijeh na licu i ispunjava vas poletom.
Opisivanje nije dovoljno, treba ga iskusiti, zato budite aktivni i pokažite volju.
Koristit će i vama i vašoj župnoj zajednici.

 

 

 

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION