Napomena

Tko su?

Župni animatori

Znamo da u svakoj zajednici uvijek postoji neki vođa, organizator, osoba koja se ističe energijom i voljom, netko tko će sve uskladiti, tko će preuzeti odgovornost i krivicu ako nešto pođe po zlu.
E baš to je župni animator. U pravilu jedan od aktivnih mladih, onaj mali radnik, prvi među jednakima, osoba u koju župnik i mladi imaju povjerenja. Nije on ništa važniji od drugih i nije poglavica sa ratnim obilježjima ili zločesti diktator koji svima zapovijeda. Župni animator je netko tko  bi trebao biti uzor i primjer mladima u radu i duhovnosti. Onaj kome je cilj imati aktivnu zajednicu mladih u njegovoj župi, spremnoj za sve što zatreba, kako bi župa i mladi u njoj rasli jedni uz druge, čineći jedni druge boljima.

Ovo je bilo ukratko o župnim animatorima, no dok je župni animator jedan predstavnik, u župi može i treba biti više animatora, pa izlažemo nešto o smislu, ciljevima i konkretnoj animaciji mladih animatora.

Smisao animatora mladih:
 - u jačanju katoličkog identiteta, kao i samosvijesti mladih o aktivnom i odgovornom sudjelovanju u Crkvi i društvu, jer crkva nije  zajednica samo starih bakica već svih vjernika, a ako stari daju mudrost i ozbiljnost onda mladi mogu ponuditi svoju radost i veselje.

- U poticanju i pozivu na osnaživanje mladih kako bi razvili i podijelili svoje talente, posebice među svojim vršnjacima.

- U poticanju i potpori različitih programa na biskupijskim, dekanatskim i župnim razinama.
Mladi se trebaju i moraju uključiti u aktivnosti na svim razinama.

- Protok informacija i iskustava na svim razinama.

Želimo mladima predstaviti razne načine za provođenje slobodnog vremena i iskazivanje njihovih kreativnih potencijala u kršćanskom okružju.

Na području župe: zdravi formirani laici (animatori) koji u zajedništvu rastu i sazrijevaju u vjeri, te odgovorno i organizirano u suradnji sa župnikom ili kapelanom sudjeluju u životu župe, osobito u pastoralu djece i mladih.

Na području biskupije: povezivanje svih animatora na području biskupije, razmjena iskustava, međusobna podrška, planiranje i izvođenje projekata na biskupijskoj razini.

 

Ciljevi:

  • Animatori na području biskupije odnosno u svojim lokalnim zajednicama trebaju zainteresirati, organizirati i izvoditi različite aktivnosti za mlade, te pomoći svećenicima u njihovim aktivnostima.
  • Ovakvom formacijom animatora omogućuje se bolji protok informacija unutar veze biskupija – župna zajednica, odnosno župnik. Animatori će tvoriti most u spomenutoj vezi.
  • Naglasak je na razvoju cjelokupnog mladog čovjeka – što uključuje razvoj duhovnosti, ali i razvoj različitih vještina, sposobnosti unutrašnjeg uvida, znanja na području vođenja grupa i organiziranog rada s mladima.
  • Osposobiti mlade ljude kako bi mogli pomagati u organizaciji i izvođenju sličnih projekata unutar drugih biskupija RH.

 

Specifični ciljevi opće specijalizacije animatora:

  • Senzibilizirati i motivirati grupu mladih animatora za specifična područja aktivnosti koja već postoje i u kojima djeluju u njihovim župama.
  • Omogućiti mladim animatorima daljnje usavršavanje u radu s grupom, upoznavanje novih metoda i tehnika rada, te na koje sve načine mogu zanimljivije raditi u pojedinim aktivnostima župe.
  • Naučiti animatore kako mogu obogatiti programe i aktivnosti u župama – što putem različitih praktičnih, kreativnih radionica, igara i sl. Ohrabriti animatora u njihovim vlastitim inicijativama te ih potaknuti na osmišljavanje vlastitih programa i projekata.

 

Animacija prema dvije glavne grupe s kojima se radi:

  • MLADI – odnosi se na rad sa adolescentima, srednjoškolcima i studentima; kako voditi grupu mladih, pomoć pri razvojnim problemima s kojima se susreću; osobni rast u vjeri i ostalo.
  • DJECA – odnosi se na rad s predškolskom i osnovnoškolskom djecom; kako organizirati provođenje slobodnog vremena u crkvi tijekom praznika/u toku akademske godine; oblici rada s ministrantima, prvopričesnicima i ostalo.

Radionice:

RAD S DJECOM RAD S MLADIMA ZAJEDNIČKO

Ministrantska grupa

Slobodno vrijeme u crkvi

Plan i program za godinu

Dječji zbor

Prvopričesnici

Molitvena grupa

Biblijska grupa

Karitativna grupa

Misijska grupa

Rekreativno – športska radionica

KrizmaniciLiturgijska grupa

Zbor

Srednjoškolci

Molitvena grupa

Biblijska grupa

Komunikacija & pregovaranje

Evangelizacija 

Radionica o stilovima vođenja

Plesna radionicaKreativna radionica

Dramska radionica

Ekološka radionica

Informatičko – novinarska

Bansevi,

Igre na otvorenom

Zajedničke večernje igre

BISKUPIJSKI SASTANAK


 


TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION