Napomena

4. nedjelja došašća

       

      Posljednja je nedjelja Došašća, Božić nam je pred vratima. Najavljuju ga i naša današnja čitanja. Kratko prvo čitanje i ovaj put je uzeto iz knjige proroka Izaije. Taj mudri i pobožni čovjek bio je savjetnik na kraljevskom dvoru. To je bilo jedno teško razdoblje za maleno židovsko kraljevstvo, jer je asirsko carstvo bilo na vrhuncu svoje moći, i tek što se nisu mačem dohvatili Jeruzalema.

Prorok Izaija savjetuje kralju Ahazu da se brine za obranu grada i zemlje, ali da ne zaboravi na Božju pomoć koja mu se nudi. Kralj odbija Boga, ali Bog ne odbija čovjeka, nego: ''Djevica će začeti i roditi sina, i nadjenut će mu ime Emanuel.'' Bog će uvijek biti s nama i nikada neće napustiti svoj narod. Jasna je poruka ovog prvog čitanja. Čovjek često računa na svoje šake i pamet, rijetko na Božju ruku i poruku. Barem kršćanin ne bi smio biti takav čovjek.

Danas Evanđelje izvješćuje da se ostvarilo ono o čemu je govorio Izaija prije 2700 i više godina: Emanuel je s nama i među nama. Ostvarilo se proroštvo iz prvog čitanja. U osobi Isusa koji je Krist, Bog je uistinu s nama.

Koliko teških i depresivnih misli ima današnji čovjek? Misleći da ništa nema smisla, da me je Bog napustio, da ne čuje moju molitvu, možda da niti ne postoji… Ali Bog je tu. Evo radosne vijesti. S nama je na zemlji. Ne drži se sebično svoga nebeskog prijestolja, nego uzima štalicu, jaslice. Dolazi nam uz ponizne ljude, Josipa i Mariju. Zato ga mnogi ne vide, jer često puta gledamo visoko, a on je ovdje nisko, pored nas.

Neka nam Gospodin udjeli poniznost sv. Josipa i Marije, da Emanuel bude i u našim srcima!

Vlč. Ivan Faletar

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION