Napomena

Mala svjedočanstva

Svjedočanstvo i obećanje Ivane iz Petrinje

Zovem se Ivana, imam devetnaest godina i živim u šesteročlanoj obitelji. Kao i na samom obećanju, toliko toga želim reći, a ne znam odakle početi. Kada se nađeš u situaciji da ti se milijun stvari izdogađalo u životu da jednostavno ne možeš naći prave riječi da opišeš tu emociju samo stojiš u mjestu i razmišljaš.. Vrtiš film unatrag i tako stalno ispočetka i pitaš se tko sam ja uopće? Zar je moguće da se baš mene postavi na takav put? Što će dalje biti? I tako bezbroj pitanja, a niti jednog odgovora.

Opširnije...

Korak po korak...

Dana 17. kolovoza nas dvadesetak mladih ( i onih koji se tako osjećaju) iz svih krajeva Sisačke biskupije okupili smo se ispred katedrale Uzvišenja Sv. Križa u Sisku kako bi se pješice uputili  do nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. U katedrali smo zajedno sa ostalim vjernicima proslavili večernju svetu misu, dobili blagoslov tamošnjeg kapelana i lagano krenuli.  Svatko sa svojim nakanama, zavjetima i željom da uspješno stigne do cilja udaljenog  100 km.

Opširnije...

Pješice na Mariju Bistricu

Ove godine imala sam veliku želju hodočastiti pješice na Mariju Bistricu, ali kako naša župa ne organizira pješačko hodočašće, odlučila sam ići s mladim legionarima iz Petrinje. Pitala sam i dvije prijateljice da idu sa mnom i pristale su. I tako je nas devet u utorak, 16.8. , iz crkve sv. Lovre poslije sv. mise, krenulo put Marije Bistrice. Bili smo puni veselja i radosti u Gospodinu. Prvu noć odmorili smo u Lekeniku. Ujutro smo krenuli dalje prema Vukovini i tamo odmarali u crkvi Pohoda BDM, a navečer smo se uputili prema Šćitarjevu gdje smo prenoćili. 

Opširnije...

Biciklima na Mariju Bistricu

Na Mariju Bistricu Zoran i Mateja Briševac i Antonio Tompić odlučili su doći biciklima. Ovo je njihovo svjedočanstvo.

Krenuli smo u petak u 12:00 sati, zbog privatnih obaveza i zato što nismo bili potpuno hrabri krenuti malo ranije, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. No hrabra Mateja, Zoranova supruga, ohrabrila nas je i u ime svo troje rekla "IDEMO", i tako smo se u roku pola sata spremili (dosta stvari i zaboravili, neki!), i krenuli u podne u smjeru Majke Božje, točnije nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici. Mladom bračnom paru, roditeljima male djevojčice Une, ovo je prvi puta da hodočaste biciklom u Mariju Bistricu, a meni drugi puta.

Opširnije...

Dani svjetlosti za Sisak

Živim u Topolovcu, mirnom naselju nedaleko Siska, no čitav se život smatram Siščankom. Kada su na Susretu u Zadru prije dvije godine objavili da će se sljedeći Susret biti u Sisku, moje dvanaestogodišnje srce osjetilo je naglu bujicu ushita, iako tada nisam shvaćala veličinu tog događaja.

Jedna je godina prošla i uslijedio je susret s papom Benediktom XVI. Nakon toga su se  razgovori o sisačkom Susretu sve češće pojavljivali u svakodnevnim životima glavnih aktera ove priče, mladih Siščana.

Opširnije...

Govorim o Susretu, Željana Mikulić

SUSRET!!! Svaki poseban na svoj način, s istim temeljom i razlogom okupljanja. Zamislite susret gdje su tisuće i tisuće mladih, svatko sa svojom osobnom potrebom koji su došli upravo tu na to mjesto da osjete Božju ljubav koja je prisutna u svakom djeliću tog stadiona, u zraku, na licima ljudi. Upravo na takvom mjestu se osjeti zajedništvo, ravnopravnost, gdje nema razlike među ljudima, gdje nikoga ne možeš vidjeti s tugom na licu, s očima punim mržnje. Pogled na te mlade koji su svoju dušu otvorili samo Bogu da ih ispuni sa  svojom milošću, dobrotom i ljubavlju je nešto najljepše. Najlakše je opisati taj trenutak kao raj koji se spustio na zemlju. Bila sam u Varaždinu i Zadru i svaki sam put osjetila da je moj duh pun pozitivne energije kada završi taj susret, ali sam ujedno i tužna što će se to ponoviti tek nakon dvije godine i što je to kraj našeg druženja s tim predivnim ljudima tj. našom braćom i s našim Ocem. Otkad sam došla iz Zadra radost mi je potpuna, a ove godine ako dragi Bog da zdravlja dolazim sa svojom Framom i u Sisak da hodimo u svjetlosti :))  MIR & DOBRO!

 

Željana Mikulić, župa Sv. Ivana Krstitelja Ružići (Grude), BiH

Govorim o Susretu, s. M.Terezija Krasnić

Prisjećajući se svog prvog susreta mladih u Varaždinu, a zatim u Zadru; posebno mi se dojmilo svjedočanstvo mladih, koje sam  tamo upoznala kroz  zajedničko druženje, pjesmu i molitvu. To su bili mladi ljudi; sretni, raspjevani, razdragani, iskreni, prepune radosti i smijeha a onda sam se zapitala: Što ih čini tako sretnima? Mnogo sam razmišljala  i na kraju shvatila da njihova sreća dolazi iz Božjih riječi i djela! Oni su tražili Boga, i našli su ga!, „Cijelo svoje iskustvo u razgovoru s mladima i s obiteljima u kojoj sam prenočila,te slušajući njihove probleme i životna lutanja  mogla bih sažeti kroz stihove  pjesme: Lutao sam ovim svijetom, sam bez cilja i bez nade, umoran od svojih rana, umoran od svih lutanja… Sve dok me tvoja ljubav, Bože, nije dotakla; sve dok me tvoja ljubav, Bože, nije podigla iz blata…“ .Poručila bih mladima odvažite se i krenite na susret;  u Svjetlosti hodite jer niste vi izabrali Njega, nego je On izabrao vas“. Sve što trebate  učiniti jest ; prijaviti se  svojim župnim animatorima i krenuti  s Kristom na susret.  On daje da budemo radosni. Ako si s Njime, bit ćeš  najsretnija djevojka  ili mladić na svijetu. Vi nosite blago u glinenim posudama. Čuvajte to blago svoje mladosti i nadolijte ulja svojim životom da se ne ugasi vaša  svjetiljka.

Hraaaaaaaaaaaaaabro krenimo............u svjetlosti hodimo!                  

s. M.Terezija Krasnić, vjeroučiteljica, župa sv. Antuna Padovanskog, Lasinja, Sisačka biskupija 

 

Govorim o Susretu, Kristijan Glavaš

Razmišljajući o katoličkim susretima mladih postavio sam si jednostavno pitanje, na koje ne uspijevam dati zadovoljavajući odgovor: „Zašto idem na susrete mladih?“ Točnije, u mnoštvu odgovora ne uspijevam odabrati jedan kao onaj pravi, onaj točni, onaj zadovoljavajući. Mogu samo posvjedočiti čari i ljepote takvih susreta. Neopisiva radost koja vlada tobom nakon zajedničkog slavljenja Boga s tisućama drugih, divni ljudi koje upoznaš, prijateljstva koja dodatno produbiš i učvrstiš, nova snaga, jakost i nadahnuća koja dobiješ za svakodnevne borbe, mir koji pobjeđuje svakog neprijatelja, bogate uspomene koje zauvijek ostaju s tobom, nametnuti i uobičajeni okviri iz kojih iskačemo slijedeći „ludost križa“, svjedočanstvo vjere i zajedništva u Kristu koje pružamo svijetu oko sebe, nada koju tim svjedočasntvom budimo i Ljubav koju na taj način ljubimo.

Svojim svjedočenjem postajemo istinska sol zemlji i svjetlo svijetu, zato - U svjetlosti hodimo!

Kristijan Glavaš, student, župa sv. Petra apostola, Ivanić Grad, Sisačka biskupija

Govorim o Susretu, Gojko Hebib

Do sada sam bio samo na jednom susretu mladih, i to na prethodnome u Zadru. Za mene osobno bio je to jedan poseban vikend, toliko poseban da se silno radujem Susretu u Sisku! Tisuće i tisuće mladih iz cijele Hrvatske i šire, sa osmijehom na licu slavi Gospodina, moli i sudjeluje u Euharistiji. Na takvo nešto čovjek ne može ostati ravnodušan, takvi se trenuci urežu duboko u sjećanje svakog mladog čovjeka. Pozivam vas sve da dođete u Sisak, da napunite svoje duše istinskom ljubavi i srećom, da osjetite zajedništvo u Kristu, da zajedno kao mladi naše Crkve posvjedočimo svoju vjeru i ojačamo ljubav prema bližnjima, drugima i Gospodinu.

S takvim mislima, do skorog SHKM-a u Sisku!

 
Gojko Hebib, student, župa Sv.Bartola - Cernik, Riječka nadbiskupija

Govorim o Susretu, Hrvoje Zovko

Razmišljajući o susretima mladih u meni se budi osjećaj sigurnosti, zajedništva i istinske sreće, što Susret i jest. Kada k svemu tome svaki korak prožme Duh Sveti, ne preostaje ništa drugo nego radosno slaviti Krista, jedinog i pravog Primjera. Susreti mladih promijenili su moj život te Krista stavili pred mene tako da s velikom radošću iščekujem susret, a isto tako i ono vrijeme poslije kada ću moći razmišljati s svim prekrasnim trenucima, svim mladim srcima koje je Krist dirnuo i svoj otisak ostavio za cijeli život. Sveto pismo prepuno je susreta sa Isusom Kristom koji je rekao :“ Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.“ A kada 20 ili 30 tisuća mladih sabranih u Imenu Njegovom otvori srca tada prisutnost Božjeg blagoslova postaje ogromna, a iz srca teče samo beskrajna Ljubav. Bog je u svakome od nas, a Susret, Susret je Sreća, Susret je Radost, Susret je Istina, Susret smo MI!

Hrvoje Zovko, student, Sisačka biskupija, Katedralna župa Uzvišenja Svetog Križa - Sisak

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION