Napomena

“Ukorijenjeni i nazidani na Kristu i učvršćeni vjerom.”

MLADI IZ SISAČKE BISKUPIJE NA SVJETSKOM DANU MLADIH U MADRIDU

U kolovozu su mladi iz nekoliko župa Sisačke biskupije sudjelovali na Svjetskom danu mladih održanom u glavnom gradu Kraljevine Španjolske, Madridu. Putovanje koje je uključivalo i brojne usputne postaje i obilaske trajalo je od 14. do 25. kolovoza, dok su naši mladi u Madridu boravili od petka, 19. do nedjelje, 21. kolovoza. Najvažniji dio hodočašća bilo je molitveno bdijenje mladih sa Svetim Ocem u noći sa subote na nedjelju, te nedjeljno misno slavlje koje je predvodio papa u koncelebraciji s nekoliko tisuća biskupa i svećenika iz cijelog svijeta. Procjene o broju mladih hodočasnika kreću se od milijun do milijun i pol. Oko pola milijuna mladih bilo je smješteno u organizaciji SDM-a. Uz mlade Sisačke biskupije bili su vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih, o. Alphonse Mevoh, CFIC, te vlč. Ivica Mađer, župnik župe Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom.

 

 

Autobus s mladima iz naše Biskupije krenuo je 14. kolovoza u 19 sati sa zagrebačkog autobusnog kolodvora, a putovali su zajedno sa svojim vršnjacima iz Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije te Zagrebačke nadbiskupije. Već na prvom odmoru nakon svitanja, pokraj ligurskog gradića Andore, sreli su mlade hodočasnike iz biskupije Fano na talijanskoj obali Jadranskog mora, s kojima su pjevali i pričali o daljnjim odredištima. Nakon cjelonoćne vožnje prva postaja na blagdan Uznesenja BDM bila je druga najmanja država na svijetu, Kneževina Monako. Uz obilazak Monaca i Monte Carla, mladi su prisustvovali svetoj misi u katedrali Bezgrešnog začeća. Nakon Monaka slijedio je posjet malom provansalskom gradiću Ezeu i parfumeriji Fragonard, gdje su mogli izbliza vidjeti postupak proizvodnje kvalitetnih i svjetski poznatih parfema. U poslijepodnevnim satima stigli su u Nicu, „kraljicu Azurne obale“. Nakon obilaska mnogi su mladi iskoristili priliku za kupanje na gradskoj plaži. Navečer se na gradskim ulicama i šetnicama održavalo veliko slavlje uz povorke, koncerte i vatromet, budući da je i stolna crkva u gradu posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije.

 

Sljedeće jutro, 16. kolovoza, naši su se mladi zaputili prema Montpellieru, koji je bio u posebnom ozračju, budući da se upravo na ovaj dan Crkva prisjeća sv. Roka koji je rođen i pokopan u tom gradu. Iduće odredište bio je Carcassone, jedan od najvećih i najočuvanijih srednjovjekovnih sklopova u Europi. Nakon razgleda tog povijesnog blaga, vožnja je nastavljena prema Lourdesu, u koji su mladi stigli u večernjim satima.

 

U najvećem marijanskom svetištu svijeta mladi iz naše Biskupije ostali su do 18. kolovoza. U tim danima imali su priliku za sudjelovanje u večernjoj procesiji sa svijećama, upoznavanje svetišta, misu u podzemnoj bazilici, razgled grada sa župnom crkvom, posjet rodnoj kući sv. Bernardice kojoj se Gospa ukazala 18 puta, te križni put pod vodstvom vlč. Branka. Posjet Lourdesu završen je misom u zoru 18. kolovoza koju je predslavio vlč. Ivica.

 

Uslijedila je vožnja prema Donostiji (španjolski San Sebastianu), gradu u srcu Baskije, na obalama Atlantskog oceana. Neki mladi hrabro su se odlučili na kupanje u hladnom oceanu na plaži La Concha. Poslije obilaska grada, krenulo se prema Burgosu, staroj kraljevskoj rezidenciji.

 

Prijepodne 19. kolovoza proteklo je u upoznavanju s predivnim Burgosom, jednom od najljepših španjolskih katedrala i povijesnom jezgrom grada. Nastavak vožnje značio je i početak središnjeg događaja na hodočašću, Svjetski dan mladih. U Madrid su naši mladi stigli popodne, te su nakon poduljeg čekanja i (ne)uspješnog dogovaranja sa španjolskim domaćinima smješteni u srednju školu Francisco de Quevedo u istočnom dijelu grada. U istoj školi bili su smješteni i mladi iz Brazila, Indije i s Jamajke. Navečer je na programu bio obilazak užeg središta grada, a umjesto spavanja u školskoj dvorani i učionicama, mladi iz Hrvatske odlučili su se za spavanje na odbojkaškom igralištu, pod vedrim nebom, kako je rekao vlč. Ivica: „u hotelu s najviše zvjezdica, onoliko koliko ih ima na nebu.“

 

Raspored 20. kolovoza je počeo rano ujutro, i to s obilaskom brojnih gradskih znamenitosti poput arene za borbu s bikovima te Santiago Bernabeua, stadiona nogometnog kluba Real. Poslijepodne je bilo određeno za obilazak muzeja Prado, kupnju suvenira te odmor u brojnim madridskim parkovima. Kasnije su se stotine tisuća mladih uputile prema najstarijem španjolskom aerodromu, danas madridskom pomoćnom, Cuatro Vientos. Sudionici SDM-a večer su proveli u zajedništvu sa Svetim Ocem, međutim planove su malo pokvarile vremenske neprilike. Cuatro Vientos je pokazao zašto nosi baš taj naziv – četiri vjetra. Stotine tisuća mladih prespavali su na samom aerodromu. Nedjeljno jutro bilo je prilika za ispovijed i pripremu za središnji dio događaja, misno slavlje koje je predvodio papa Benedikt XVI. u zajedništvu sa tisućama svećenika. Mladi katolici iz gotovo svih zemalja svijeta bili su u tom trenutku jedna velika obitelj. U poslijepodnevnim satima put je nastavljen prema smještaju u okolici Zaragoze.

 

Deveti dan hodočašća, 22. kolovoza, iskorišten je za prijepodnevno razgledavanje Zaragoze i gradskog svetišta Gospe od Pilara. Nakon Zaragoze autobus pun mladih Hrvata krenuo je nešto strmijim putem te se zaustavio visoko u katalonskim planinama, u Montserratu. Najveće je to katalonsko svetište, molitveno odredište brojnih hodočasnika iz cijele zemlje. Svetu misu u kripti crkve predvodio je vlč. Branko. Nakon Montserrata, spustili smo se prema Barceloni, sredozemnoj metropoli Katalonije.

 

Razgled Barcelone bio je podijeljen između 22. i 23. kolovoza, a mladi su vidjeli baziliku Sagrada Familia, brdo Montjuic, poznatu promenadu La Rambla, Camp Nou, stadion nogometnog kluba Barcelona, olimpijski stadion i kompleks povijesnih replika „Poble Espanyol“. Popodne je put nastavljen prema Francuskoj i Avignonu. Stanka je napravljena u katalonskom gradiću Figueresu, gdje su mladi posjetili muzej Salvadora Dalija.

 

Ujutro 24. kolovoza naši mladi obišli su papinsku palaču, park i glavni trg. Avignon je, naime, u 14. stoljeću kroz 70 godina služio kao boravište rimskih papa. Misu u katedrali predvodio je na hrvatskom jeziku o. Alphonse, redovnik iz Kameruna koji živi i djeluje u Kutini, a propovijed je govorio na talijanskom, uz prijevod na hrvatski. Uz misni blagoslov, mladi su se zaputili prema istoku, te stigli u Domovinu ujutro 25. kolovoza. VB

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION