Napomena

Duhovne vježbe za animatore kutinskog dekanata

Predstavnici župa kutinskog dekanata uputili su se 17.veljače na duhovne vježbe u Duhovni centar Varaždinske biskupije-na Veternicu. Sam put do Veternice (koja je od našeg kraja udaljena cca 1hi 30min) nije bio dosadan. Postaja prije odredišta bila nam je Lepoglava gdje smo vidjeli prekrasnu crkvu posvećenu Bezgrešnom začeću. Ondje nas je župnik upoznao s bogatom poviješću župe i prekrasnom duhovnom i materijalnom ostavštinom „bijelih fratara“-pavlina. Župnik nas je na odlasku ohrabrio i rekao da će nas podržati molitvama za pripremu i uspjeh susreta te je rekao kako i njegovi mladi dolaze. Uputivši se ka Veternici vidjeli smo i zatvor u kojem je bio bl.Alojzije Stepinac.

 

Cijelo vrijeme se osjećala prisutnost Duha, ali dolaskom na Veternicu svima nam je stao dah od ljepote koju smo ondje ugledali. Sama kuća tj. nekadašnji pavlinski ljetnikovac sada je uređen i postao je duhovni centar za mlade.Nakon što smo se smjestili u sobe program je započeo svetom misom koju je predslavio kutinski kapelan vlč.Dario u zajedništvu s povjerenikom za mlade varaždinske biskupije vlč.Damjanom Korenom koji nas je i dočekao. Nakon mise i okrjepe slijedio je zaziv Duha Svetoga, molitva večernje časoslova i prvi nagovor.

 

Tema prvog nagovora bila je: „A što vi kažete tko sam ja?“ (MK 8, 29)

Ovdje se vlč. Dario kroz poučnu priču o važnosti zajedništva osvrnuo na to kako mi nismo ovdje zbog vlastitih interesa već kako bi bili momčad- da znamo podići jedni druge, da budemo zajednica, da nosimo jedni druge u duhovnom smislu. Uputio nas je i u važnost ovladavanja svojim tijelom- da mognemo pustiti sve zemaljsko i biti svjesni onog vječnog-kako je Isus uvijek tu. Dopustivši Duhu da se razlije uputili smo se u kapelicu bl.Ivana Pavla II. Gdje smo u tišini molili pred Presvetim. Dan smo završili blagoslovom s Presvetim. 

 

Drugi dan započeli smo molitvom jutarnje te je uslijedio drugi nagovor na temu: „Vjera bez djela-mrtva je u sebi.“ (Usp. Jak 2, 14-20).Naglasak je bio na odgađanju-ništa ne treba odgađati. Danas treba početi razmišljati, voljet, moliti-ne treba čekati. Nadalje smo se bavili pitanjem kakvi smo mi vjernici. Često puta opravdavamo sami sebe: ja molim-dobar sam vjernik, ali kako to pokazujem? Važno je ulaziti u molitvenu dubinu, imati strah Božji i radikalan stav. Uz te teme dotaknuli smo se i aktualnih tema (pitanje umjetne oplodnje, začeća) Kroz pitanja i priče zaključak drugog nagovora je da ćemo oko sebe uvijek imati one koji će nas hvaliti, ali i one koji će as kuditi-no najvažnije je zadržati mir da možemo osluškivati samo Boga i njegovo mišljenje i njegove želje za nas.

Nakon nagovora uslijedila je radionica o određenim događanjima i suradnji u dekanatu. Ovdje je odlučeno kako ćemo svakog petka do susreta imati klanjanje u određenoj župi u dekanatu.

Ovim molitvenim hodom po dekanatu želimo moliti za pripremu i uspjeh susreta te za mlade.

Hod ćemo započeti u župi Kt Slatina-2.ožujka, Voloder- 9.ožujka, Kutina-16.ožujka, Ilova-23.ožujka, Popovača-30.ožujka, Osekovo- 6.travnja, Repušnica.13.travnja, Jelenska-20.travnja.Hod ćemo završiti svetom misom 24.travnja koja će kao nakanu imati uspjeh susreta te sve mlade koji će doći na susret. Misa će biti na Moslavačkoj gori. Osim toga najavljeni su križni putovi 17.ožujka u Kutini te 24. ožujka u Osekovu i dekanatska duhovna obnova za mlade 31. ožujka u Popovači. Još je dogovoreno kako će biti izdana zajednička knjižica s postajama križnog puta i svjedočanstvima mladih te sa informacijama o susretima, misama i ostalim informacijama za sve župe dekanata. 

Nakon uspješnog dogovora okrijepili smo se i nastavili s duhovnim rastom. Popodne je bila mogućnost svete ispovijedi i duhovih razgovora. Zatim je uslijedio treći nagovor u kojem nas je vlč.Dario naučio kako kršćanski meditirati (Lectio divina).

Tada smo imali svetu misu koju je predvodio vlč.Nedeljko i ukazao nam kako nas Bog neizmjerno ljubi i svakog nam danaa govori: „Ti si sin/kći moja ljubljena“(Usp Mt 9).

U večernjoj radionici animatori su svjedočili o svom susretu s Isusom, o svom rastu u vjeri. Kroz svjedočanstva, a zatim kroz klanjanje animatori su se zbližili jedni s drugima i s Isusom.

Zadnjeg dana-u nedjelju, nakon molitve jutarnje uslijedila je radionica o vrednotama. Kroz tu smo radionicu trebali uvidjeti  koje vrednote posjedujemo, a koje trebamo razvijati.

Duhovne vježbe zaključili smo svetom misom koju smo slavili u zajedništvu sa župljanima, a predvodio je vlč.Nedeljko.

 

Zahvalni smo Bogu na prekrasnom vikendu koji je bio ispunjen Njegovim Duhom, molitvama, razgovorima, pjesmom, šutnjom, klanjanjima, nagovorima i dogovorima.

Vjerujemo da će ovaj duhovni vikend biti na izgradnju svakog od nas pojedinačno, ali i da će pridonijeti zajedništvu u našem kutinskom dekanatu. (AM)

Fotogarlerija

Foto: Anamarija Maly i vlč. Damjan Koren

.

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION