Napomena

I. Put svjetla mladih Kotorske biskupije

Na IV. Vazmenu nedjelju, 29. travnja održan je u gradu Kotoru I. Put svjetla mladih Kotorske biskupije. Put svjetla započeo je u 16.30 sati u crkvi Sv. Marije od Rijeke (Bl. Ozane). Na početku je mlade u ime Kotorske biskupije pozdravio generalni vikar don Anton Belan. On je predvodeći uvodnu molitvu započeo Put svjetla koji je nastavljen putem drevnih zidina iznad grada Kotora do crkve Gospe od Zdravlja. Ovaj Put svjetla organizirali su i vodili mladi Kotorske biskupije sa biskupijskim povjerenikom don Dejanom Turzom.

Kao gosti pridružili su im se mladi sudionici Temeljne formacije animatora programa „Mladi za mlade" koji se odvija u Dubrovniku. U središtu njihovih molitava bila je nakana za svećenička i redovnička zvanja.

Put svjetla (Via lucis) je suvremena pobožnost koja se u uskrsno vrijeme nastavlja na pobožnost Križnoga puta. Vjernici u molitvenom hodočašću razmatraju otajstvo Kristova uskrsnuća i rađanja Crkve na temelju svetopisamskih izvješća o susretima Uskrsloga i njegovih učenika te silasku Duha Svetoga, a to na način koji je u crkvenoj praksi najsličniji Križnom putu.

Put svjetla pod geslom „U svjetlosti hodimo!" (1 Iv 1,7) dio je bližih priprema mladih Kotorske biskupije za Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku, zato je na čelu kolone nošena upaljena replika Kvirinove svjetiljke. Mladi su molili iz knjižice „Put svjetla" biskupa mons. Ivana Šaška i pjevali prigodnu pjesmu „Put svjetla" istoga autora, koju je uglazbio mo. Miroslav Martinjak.

Put svjetla kojim su mladi Kotorske biskupije javno svjedočili svoju vjeru u uskrsloga Krista neka im bude ohrabrenje i pomoć. Na završetku ove lijepe pobožnosti mladi su poželjeli da se nešto slično organizira u skorije vrijeme kako bi njihov duhovni rast i započeta prijateljstva bili nastavljeni. 

LINK na facebook galeriju

Don Pavao Medač

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION