Napomena

Susret dekanatskih koordinatora mladih Sisačke biskupije

Dana 10.studenog 2012. godine dekanatski koordinatori Sisačke biskupije okupili su se u prostorijama pastoralnog centra Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku kako bi s povjerenikom vlč. Brankom Koretićem razgovarali o programu za mlade u pastoralnoj godini 2012./2013 u Godini vjere. Sastanku su prisustvovali Tea Grubor, Ivana Cerjak, Marko Lokner, Barbara Ceković, Andrea Brleković i Anita Cota. Budući da je pred nama godina vjere koju je Sveti Otac papa Benedikt XVI. proglasio 11. listopada o. g., naš biskup mons. Vlado Košić izdao je pastirsko pismo „Vjerujem u jednoga Boga“ koje će uskoro biti dostupno svim vjernicima naše biskupije  pa tako i mladima. Okosnica susreta koordinatora bila je upravo ta poslanica koja će poslužiti mnogim župama naše biskupije za rad s mladima.

Za početak susreta svi koordinatori zajedno s povjerenikom izmolili su nicejsko-carigradsko vjerovanje, a potom prešli na iščitavanje biskupove poslanice dolazeći do mnogih zanimljivih ideja korisnih za rad s mladima. Povjerenikova inicijativa na susretu jest, prije svega, da u svjetlu godine vjere svaki dekanat, prema svojim mogućnostima, osmisli program za mlade u obliku klanjanja, molitve, proučavanja KKC-a i dr. Vlč. Koretić podsjetio je koordinatore da se o tome govorilo na svećeničkom danu 4.listopada te da su, samim time, župnici naših župa također upućeni u ovu inicijativu koju su već prije prenijeli svojim mladima u župama. Koordinatori su dobili zadatak da okupe mlade, svatko s područja svog dekanata, i zajedno s njima donesu program koji bi ih vodio kroz pastoralni rad s mladeži na ovu temu.

          

Ovom prigodom povjerenik je za koordinatore pripremio prezentaciju koja je nosila naslov kao i biskupova poslanica i s par uvodnih riječi uveo koordinatore u dubinu zadatka koji je pred njima. U tom kontekstu spomenuo je otajstvo kao nešto puno dublje od same molitve i tradicionalnih običaja. To je ključ za vjeru – osluškivati Božju riječ. Na taj je način i koordinatorima posvijestio na koji način trebaju raditi sa svojim mladima; početi od jednostavnog pitanja što je zapravo za nas vjera, možemo li adekvatno promatrati i tumačiti sakramente? Osim otajstva sakramenata, vlč. Branko dotaknuo se još jednog načina produbljivanja vjere, a to je čitanje sv. Pisma. To je zapravo čitanje Božje objave, a Božja objava jest sam utjelovljeni Sin koji je nama Učitelj. Naime, u ovoj godini vjere, mi mladi želimo nešto naučiti – naučiti vjerovati. Osim toga, povjerenik je ukazao i na važnost povjerenja: u onoga koga slušamo, trebamo imati povjerenja – ne samo između Boga i nas nego i među nama, mladima, mi smo ti koji trebaju graditi zdrav duhovni odgoj. Koordinatori su s povjerenikom pogledali dvije prezentacije o vjeri i povjerenju i tako se dublje počeli pripremati za zadatak koji im je povjeren.

           

U drugom dijelu susreta, kao što smo već spomenuli, koordinatori su čitali pastirsko pismo i dolazili do brojnih ideja među kojima su i konkretizacija timova po župama koji će pripremati susrete za mlade, osmišljavanje radionica i radnih listića koji bi poslužili za rad pa čak i eventualno formiranje tima unutar cijele biskupije koji bi za ovaj dio bio zadužen.

          

Nakon čitanja poslanice, povjerenik je s predstavnicima dekanata prošao kroz cijeli pastoralni kalendar  i tako najavio, između ostalog, i predadventsku duhovnu obnovu  za cijeli sisački dekanat 1. prosinca, nogometne turnire krizmanika, adventski koncert zborova mladih, molitvu za jedinstvo kršćana koja će se održavati u Sisku, Kutini, Glini i Petrinji. Najavljene su i tribine za mladež naše biskupije s mnogima prijedlozima za voditelje istih. I za kraj, posebno je najavio dane biskupije u sklopu kojih će biti blagoslov biskupskog dvora Veliki Kaptol 5.prosinca; promocija monografije 7. prosinca; Taize europski susret mladih u Rimu od 28.prosinca 2012. do 2.siječnja 2013.

 (Anita Cota)

 

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION