Napomena

Hodočašće mladih u Taizé 2014.

Ured za pastoral mladih sisačke biskupije u suradnji s mladima iz Varaždinske biskupije organizira hodočašće mladih u Taize. Na hodočašće su pozvani svi mladi Sisačke i Varaždinske biskupije. U prilogu je naveden cjelokupni program, cijena i uvjeti putovanja. Dodatne informacije bit će dostupne na www.mladisb.hr ; a svi sudionici dobit će po prijavi e-mail sa svim potrebnim informacijama.

 

18. - 29. srpnja 2014.

1. dan: Polazak iz dogovorenog mjesta oko 17:00 sati. Vožnja autobusom, uz povremene pauze, kroz Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Francusku do Lyona.

2. dan: Dolazak u Lyon u jutarnjim satima, oko 09:00 sati. Razgled drugog po važnosti i tre-ćeg po veličini francuskog grada čija je stara gradska jezgra upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Grad ima prekrasan amfiteatar, rimsko kazalište i brojne spomenike iz Galo-rimskom razdoblja. Razgled bazilike Notre-Dame de Fourvière (iz 19. st.) i romaničko-gotičke Katedrale sv. Ivana. Slobodno vrijeme za osvježenje. Oko podneva, odlazak do eku-menskog kampa Taizé s očekivanim dolaskom oko 13:00 sati.

3. – 8. dan: Cjelotjedni program sa smještajem i obrocima u Taizeu od nedjelje do nedjelje.

9. dan: Polazak iz Taizéa u 08 / 09:00 sati, vožnja u smjeru Pariza s očekivanim dolaskom oko 14:00 sati. Po dolasku u Pariz, panoramski razgled grada: Trg Bastille, ulica Rivoli, Gradska vijećnica, otok La Cité, na kojem se nalaze Palača pravde, Sveta kapela, Conciergerie, katedra-la Notre-Dame, Latinska četvrt s mnoštvom tipičnih francuskih bistroa i restorana, bulevari Saint Michel i Saint Germain-Des-Prés, Sorbona - najpoznatije sveučilište u Francuskoj, Pan-teon - vječno počivalište francuskih velikana (Voltaire, Victor Hugo, Emile Zola, Marie Curi-e...) Vožnja do Montparnassa, Trga Les Invalides - kompleks zgrada u kojima se nalazi Vojni muzej i sarkofag Napoleona Bonapartea. Vožnja do Place de la Concorde i Elizejskim poljana-ma do Slavoluka, a potom do Trga Trocadéro, s kojeg se pruža najbolji pogled na Eiffelov to-ranj. Odlazak na Eiffelov toranj. Mogućnost za zajedničku večeru. Smještaj u hostelu, noćenje.

10. dan: Doručak, odjava iz hostela te odlazak u cjelodnevni razgled grada autobusom i grads-kim prijevozom. Razgled: crkva sv. Magdalene – Pigalle – opéra - Le Moulin Rouge i odlazak do brežuljka Montmartre te razgled umjetničke četvrti i crkve Srca Isusovog. Slobodno vrije-me za posjet muzejima Louvre, Orsay, posjet svetištu sv. Vinka Paulskog ili kupovinu suveni-ra. Mogućnost za zajednički ručak ili večeru. U večernjim satima vožnja brodom po Seini. U 22.00 sata polazak iz Pariza prema Münchenu.

11. dan: Dolazak u München u jutarnjim satima. Panoramski razgled glavnog Bavarskog gra-da s Allianz arenom, olimpijskim stadionom, muzejem BMW-a, dvorcem Nymphenburg, a potom šetnja centrom grada s vrijednom gradskom vijećnicom, katedralom i slobodno vrijeme na Marienplatzu. Nakon slobodnog vremena za ručak, polazak u popodnevnim satima (13.00) prema Hrvatskoj. Dolazak na mjesto polaska u večernjim satima.

 

CIJENA ARANŽMANA: 1.550,00 kn po osobi

U cijenu aranžmana je uključeno:

-      prijevoz autobusom visoke turističke klase

-      stručno vodstvo i svi razgledi prema programu

-      1 noćenje s doručkom u hostelu u Parizu

-      tjedna taxa za smještaj i obroke u Taizeu

-      putno zdravstveno osiguranje

-      troškovi organizacije i provedbe aranžmana

U cijenu nije uključeno:

troškovi osobnih narudžbi te Eifelov toranj (5 €), vožnja Sei-nom (6 €), muzej Louvre (10 €)

Za ovo putovanje potrebna je važeća putovnica!

 

Prijave najkasnije do 06. Srpnja 2014.

 

 

U prijavi je potrebno navesti:

  1. Ime i prezime
  2. Datum rođenja
  3. Adresu
  4. Župu
  5. Broj mobitel
  6. E mail adresu
  7. potrebna je važeća putovnica
  8. broj putovnice

 

O TAIZEu

 

Što ponijeti?

Životni uvjeti u Taizéu su vrlo jednostavni. Preporučamo svima koju mogu da ponesu svoj vlastiti šator.  Ako nemate šator biti ćete smješteni u zajedničkim spavaonicama ili velikim šatorima (odvojeno po spolovima).

Ono što je neophodno ponijeti je VREĆA ZA SPAVANJE I PODMETAČ.

 

Od čega se sastoje susreti u Taizéu?

Svaki dan, braća iz Zajednice drže biblijski uvod, nakon čega slijedi vrijeme tišine i razgovora u malim skupinama. 
Poslije podne se u okviru radionica nastoji doprinijeti produbljivanju odnosa između vjere i života na području rada, solidarnosti, društvenih pitanja, umjetnosti i kulture, potrage za mirom u svijetu… 
Mladi, koji to žele, mogu provesti tjedan ili samo vikend u tišini kako bi našli vremena saslušati kako im se Bog obraća u molitvi, kroz promišljanje Biblije ili kroz događaje u životu.

Tipičan dan u Taizéu

Od ponedjeljka do petka

8.15 Jutarnja molitva, zatim doručak

10.00 Biblijski uvod s bratom iz Zajednice, za kojim slijedi razmatranje u tišini ili razgovori u malim skupinama

12.20 Podnevna molitva, zatim ručak

14.00 Proba pjevanja pjesama iz Taizéa (po izboru)

tijekom popodneva razgovori u malim skupinama ili praktični rad

17.15 Čaj

17.45 Tematske radionice (od utorka nadalje)

19.00 Večera

20.30 Večernja molitva, zatim bdijenje uz pjesme u crkvi, nakon kojeg slijedi tišina

Petak nakon večernje molitve slijedi molitva oko križa.

Subota

15.15 Tematske radionice

20.30 Večernja molitva sa svijećama koja slavi otajstvo Uskrsa

Nedjelja

8.45 Doručak

10.00 Euharistija

13.00 Ručak

19.00 Večera

20.30 Večernja molitva

Tjedni program

Predloženi program se zasniva na starosti sudionika:

od 17 do 29 godina

Bit ćete u grupi zajedno s drugim mladim ljudima vaših godina. Svaki tjedan mogu se odabrati različite teme te sudjelovati u različitim popodnevnim radionicama. U tjednima kada je prisutno manje ljudi, broj tema može biti ograničen. Temu odabirete po dolasku. Tada također možete odabrati želite li slušati razmatranje ujutro i sudjelovati u malim skupinama tijekom popodneva, ili slušati razmatranje jednu polovicu dana, a drugu polovicu dana pomoći u praktičnom radu.

Moguće je tjedan provesti u tišini. To otvara više mjesta osobnom razmatranju i molitvi. Dodatne informacije ovdje.

Tijekom određenih tjedana u godini, posebice tijekom ljeta, mladi koji ostaju duže od jednog tjedna ili oni koji su ranije ove godine već bili u Taizéu mogu sudjelovati u skupini koja će se detaljnije baviti temama i pitanjima iz Pisma.

od 25 do 35 godina

U nekim tjednima postoje posebne grupe za sudionike od 25 do 35 godina (obično oko Uskrsa te u srpnju i kolovozu).

15/16-godišnjaci

Mladi u dobi od 15 ili 16 godina mogu doći samo s odraslom pratnjom. Bitna je dobra priprema mladih. Svako jutro, brat uvodi u dnevnu temu. Svaki dan tijekom popodneva, moguće je sudjelovati u različitim aktivnostima (praktičan rad, male skupine, uprizorenje biblijskog teksta itd.).

Odrasli iznad 30 godina

Postoje posebne grupe za odrasle od 30 godina koji su dobrodošli jednom godišnje, najviše na tjedan dana, od nedjelje do nedjelje. Svaki dan postoji vrijeme namijenjeno razmatranju Biblije i dijeljenju u malim skupinama. U srpnju i kolovozu, odrasli mogu provesti tjedan u tišini.

 

 

Detaljnije informacije objavljivat će se na stranicama ureda za mlade sisačke biskupije www.mladisb.hr kontakt e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION