Napomena

Pasija - Križ istine

Pasija – Križ istine je naziv ovogodišnjeg glazbeno-scenskog prikaza Isusove muke, smrti i uskrsnuća kojeg su i ove godine pripremili članovi župne zajednice Marijine legije iz Petrinje.

Ove godine prikaz je počinjao Isusovim ulaskom u Jeruzalem, a potom slijedi scena u kojoj farizeji predvođeni velikim svećenikom Kajfom smišljaju način na koji će uhvatiti Isusa i predati ga Pilatu. Nakon toga slijede scene pomazanje u Betaniji u kući Šimuna Gubavca, dirljivi razgovor Isusa i Marije, Judina izdaja, posljednja večera i molitva u Getsemanskom vrtu.

Slijedi scena Isusa pred Vijećem i Pilatom, bičevanje i krunjenje trnovom  krunom. Ove godine je u Petrinji uprizorena i scena Judine smrti, vješanja. Sljedeće scene oživljavaju Isusov križni put, razapinjanje, smrt i ukop. Nakon ukopa dočarana je scena bojazni farizeja nakon Isusove smrti te postavljanje straže na grob, Isusovog uskrsnuća i susreta Isusa s Marijom Magdalenom. Bojazan dignutog grobnog kamena pokazuju nam prijevaru židovskih glavara prema narodu. Sama predstava završava sa scenom sveopćeg poslanja učenika u Galileji.  

Jedna od zanimljivosti ovogodišnje pasije je ta što je na početku, sredini i kraju nastupio band zajednice Kraljica od Sabe kojeg vodi Bruno Marjanović. Dodatna zanimljivost je ta što su članovi banda paralelno i glumili u pasiji. Izvedbom u Petrinji završilo je ovogodišnje korizmeno izvođenje pasije uprizorene Isusove muke i uskrsnuća u organizaciji članova župne zajednice Marijine legije. Podsjetimo, tijekom proteklog tjedna pasija je ranije izvedena ispred bazilike sv. Kvirina u Sisku te u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Nakon prikaza na Cvjetnicu u Petrinji obratio se izaslanik biskupa Vlade Košića velečasni Janko Lulić. Podržao je i ohrabrio članove zajednice te istaknuo kako su žila kucavica župe, grada i biskupije. Pasiju je režirao vjeroučitelj iz Prve osnovne škole u Petrinji i član zajednice Vlado Sučec. Isusa je, kao i svaki put do sada uprizorio Marijan Štingl trenutno đakon u župi sv. Kvirina u Sisku. U ovogodišnjoj pasiji je glumilo stotinjak glumaca amatera iz Petrinje i Siska. 

 

 

 

 

 

 

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION