Napomena

Festival mladih

Ove godine na festival mladih u Međugorje nas osmero mladih uputilo se biciklima. Među nama bio je i mladomisnik Marijan Štingl kojemu je ovo bio već četvrti put da ide biciklom u Međugorje. Krenuli smo u nedjelju navečer Iz Petrinje gdje su nas ispratili legionari, obitelji i prijatelji. Putovali smo i noću i danju. Često smo radili kratke pauze, a veće pauze smo radili u Slunju,  Korenici, Udbini, Sinju, Kninu, Imotskom. Svaki dan smo imali svetu Misu. Odmarali smo po livadama, na terasi od restorana, u parkovima, kraj crkve, ispred trgovine, gdje smo stigli.

Čitav put bio je prepun radosti i smijeha, posebice Marijanovih šala, a nije nedostajalo ni molitve ni pjevanja. Bilo je i teških i napornih trenutaka, ali svi smo jedni druge čekali i uspješno stigli do Međugorja u noći sa srijede na četvrtak. U subotu ujutro u Međugorje su stigli i ostali naši legionari busom. Tada smo rano ujutro imali križni put na Križevcu koji je predvodio vjeroučitelj Vlado Sučec. U nedjelju navečer dok još nije počeo sam festival mi smo se kao grupa hodočasnika iz Petrinje zaputili i na Podbrdo gdje nam je krunicu predmolio vlč. Marijan uz gitare i pjesmu. Mladifest je molitveni susret na kojem se svake godine okuplja oko 50 000 mladih i starih, a brojka svake godine sve više raste. Traje 6 dana, a svaki je dan organiziran program. Ujutro od 9 do 12 sati na programu su bili jutarnja molitva, kateheza i svjedočansta. Večernji program počinjao je u 16h sa svjedočanstvima, zatim je u 18 sati bila molitva krunice, te kao vrhunac u 19 sati sveta Misa. Svaku večer je nakon mise bilo nešto predviđeno; klanjanje, procesija s Gospinim kipom uz svijeće, predstava Credo zajednice Cenacolo, klanjanje Križu, poslanje. Osim duhovnog programa sve je bilo popraćeno i veselom pjesmom i plesom. Važan događaj za sve nas bilo je svjedočanstvo vlč. Marijana 4.8. na jutarnjem programu. Marijan je posvjedočio o svome životnom putu i duhovnome pozivu, a isti dan navečer predvodio je svetu Misu. Za vrijeme Mladifesta u Međugorju na misi koncelebrira i do 500 svećenika. Tih 6 dana jedna je velika duhovna obnova za svaku osobu koja dođe tamo.

Lucija Marjanović

Svoje iskustvo bicikliranja podijelio je i Marko Božinović. "Meni je ovo bila druga godina bicikliranja do Međugorja i bilo je puno bolje nego prvi put jer nas je išlo više, a samim time je i atmosfera bila veselija, a odmaranja puno zabavnija i ispunjenija pričama, točnije, većinom vicevima i Marijanovim nasmijavanjima. Put je bio dugačak, ali na svakoj težoj uzbrdici me motiviralo to što idemo prema Međugorju, idemo bliže Bogu. Siguran sam da je to motiviralo i druge te smo tako svi uspjeli u onome što smo naumili bez obzira što nismo svi u odličnoj tjelesnoj kondiciji. Marijan nam je predvodio misu u ponedjeljak u Korenici i u utorak u Kninu te nam tako pokazao da smo na dobrom putu i da je vrijedno to što radimo. Bolovi u leđima, grčevi u nogama, žuljevi... sve je to ništa naspram Božje snage, samo joj se trebamo utjecati." 

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION