Napomena

Hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke

19. kolovoza hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke postalo je privremenim domom  za mlade Sisačke biskupije.

Dvjestotinjak mladih iz svih krajeva naše biskupije se kroz protekli tjedan uputilo na 6. hodočašće mladih, vođeno geslom “Milosrdni poput Oca”. Nakon višednevnog pješačenja, putovanja vlakom ili biciklom, mladi su se u petak okupili u Mariji Bistrici na cjelovečernjem programu, a svoje su druženje nastavili s vjernicima čitave biskupije u subotu, na 7. zavjetnom hodočašću vjernika Sisačke biskupije.

Po dolasku, mladi su sudjelovali i svojim pjevanjem animirali sv. Misu u bazilici. Nakon mise je uslijedio program u crkvi na otvorenom, koji su pripremili i animirali mladi Sisačko-katedralnog dekanata. Kroz večer ga je vodio bogoslov Hrvoje Zovko, potkrijepivši ga svojim razmišljanjima i anegdotama, a potaknut riječima pape Franje sa Svjetskog dana mladih u Krakowu prošlog mjeseca, “Zamijenite ugodu kauča cipelama i idite Božjim putovima, mijenjajući svijet“. Prikazana je predstava „Alojzije Stepinac – život i djelo“, u kojoj su sudjelovali glumci iz više župa, a predvođeni autoricom Nikolinom Milatović i s. Smiljom Čirko. Mladi koji su sudjelovali na animatorskom ljetu na Malom Lošinju pripremili su prikaz fotografija, a Laura Sučec svjedočila je o tom iskustvu. Hodočasnici na Svjetski dan mladih za ovu prigodu pripremili su kratki video koji je zabilježio mnoge lijepe trenutke u Poljskoj. Mlade je pozdravio povjerenik za pastoral mladih, vlč. Mato Malekinušić, a obratio im se i otac biskup Vlado, izrazivši želju da se mladi i dalje okupljaju, i to na području naše biskupije, u biskupijskom svetištu Majke naših stradanja u Gori.  Biskup je s mladima sudjelovao u pobožnosti puta svjetla na bistričkoj kalvariji, a povjerenik je potom mlade poveo na euharistijsko klanjanje u bazilici.

Sljedećeg jutra, mladi su se priključili ostalim vjernicima na biskupijskom hodočašću u pobožnosti križnog puta. Na euharistijskom slavlju koje je predslavio otac biskup, tridesetak mladih sudjelovalo je u službi riječi te u prinosu darova na oltar. Svetom Misom okrunjeno je bogato iskustvo hodočašća Majci Božjoj Bistričkoj, koje svake godine mladima donosi obilje darova i milosti.

Monika Golubić

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION